top of page
  • Foto van schrijverPetra

Echte Italiaanse agriturismo

Beleef het échte #italië in een #agriturismo Een agriturismo is niet zomaar een plek om te slapen. De agriturismi zijn zo bijzonder en onderling zo verschillend dat het soms moeilijk is om vanachter een scherm te begrijpen wat je kunt verwachten.


Doorgaans gelegen in de nabijheid van een #stad maar wel in de #rust van het #platteland. Van #middeleeuwse #boerderijen , #wijnboerderij , #kaasmakerijk tot #wellness farms er is van alles. "i bello Agriturismi in Italia"


Enkele streken uitgelicht ...

Veneto

Meer dan Venetië

Schrijvers en poëten roemen #Veneto om zijn schoonheid. Deze schilderachtige streek ligt in het noordoosten van Italië en wordt gekenmerkt door imposante #kunststeden, hoge kerktorens en achttiende eeuwse villa's. De lagunes en de Po-delta hebben een rijke flora en fauna en zijn prachtige gebieden voor boottochtjes. #Venetië is de absolute parel van de streek.

Stap in een gondel en wordt verliefd op deze romantische stad van de liefde. Maar onthoud dat Veneto meer is dan alleen deze fascinerende dogenstad. De Golf van Venetië heeft zeer levendige badplaatsen waar het vakantiegangers aan niets ontbreekt.


Liguria

De Italiaanse rivièra, het wereldberoemde #CinqueTerre en de haute-couture aan de kust: #Liguria is de kleinste regio in Italië, maar overladen door charme en rijkdom. Liguria ligt in het zuidwesten van het land aan de Ligurische Zee, onderdeel van de Middellandse zee. De populaire #Bloemenrivièra, die bij Frankrijk begint, is hier ontzettend populair vanwege haar mooie zandstranden.

De Riviera di Levante, ten oosten van Genova, staat vooral bekend om zijn kleine vissersdorpjes, terrasvormige olijfgaarden en kliffen langs de kust. Een wereldberoemde toeristische trekpleister is Cinque Terre. Niemand kan de charme van deze vijf dorpjes met haar gekleurde huisjes, gelegen aan de steile kust, weerstaan.


Toscana

#Toscane staat misschien nog wel meer dan andere regio’s in Italië bekend om zijn prachtige dorpen en stadjes. Natuurlijk kent iedereen de grote steden in de regio zoals #Florence, #Pisa, #Arezzo, #Siena, #Lucca en #Livorno. Maar in de binnenlanden van Toscane zijn er ook behoorlijk wat prachtige dorpen te ontdekken. Een aantal van deze dorpen zijn zelfs gekozen tot de mooiste dorpen van Italië. Dit #keurmerk genaamd “I Borghi Piú belli d’Italia” is aan niet minder dan zestien dorpen in Toscane gegeven. De dorpen die dit keurmerk hebben gekregen hebben allemaal iets speciaals. Zo zijn we bijvoorbeeld prachtige uitzichten, oude kerken, middeleeuwse stadsmuren en een behoorlijk kloof tegengekomen tijdens onze reis langs deze dorpen. Maar laat je niet te veel leiden door de dorpen die op deze lijst staan want meerdere dorpen die niet op deze lijst staan zijn een bezoekje waard. Grote voordeel van de dorpjes die niet op de lijst staan is dat deze vaak net iets minder toeristisch zijn en dus iets rustiger. Tijdens een autorit door het Toscaanse landschap zal je meerdere malen positief verrast worden door de dorpen die je er tegenkomt. Bijna in ieder dorp is wel iets speciaals te zien of te vinden. Natuurlijk heeft zo goed als ieder dorp in Toscane zijn eigen wijn, kaas en culinaire specialiteit.


Umbria

"Het zusje" van Toscane, omdat het minstens zoveel schilderachtige stadjes in een decor van groene heuvels heeft. De natuur is echter ongerepter en groener en gek genoeg is Umbrië minder ontdekt door toeristen. Puur Italië zonder toeristenmassa's.

3 leuke steden in Umbrië:

Assisi: Fantastische fresco’s en indrukwekkende uitzichten. Het klooster van Assisi behoort tot de hoogtepunten van Umbrië. Dwaal daarna door het stadje zelf, langs een Romeinse tempel en tussen pelgrims uit de hele wereld.

Perugia: Hoofdstad van Umbrië, boven op een heuveltop met uitzichten in alle richtingen. Goed shoppen, geweldige architectuur en watertandend lekkere restaurants. Tip: koffie met lekkers bij Sandri, onveranderd sinds 1860.

Spoleto: De straten van Spoleto zijn zó steil dat er een netwerk van ondergrondse roltrappen is aangelegd. Handig! Het onbedorven centrum is daarom bijna autovrij. Je vindt er ook een stoer fort en een 13de-eeuws aquaduct.


Campania

De Romeinen noemden deze streek 'Campania Felix', het gelukkige land. En dat is niet voor niets. #Campania is een vruchtbare streek met een schitterende kust. De Costa #Amalfitana en zijn helderblauwe zee, prachtige bomen en bloemen en schilderachtige dorpjes, is een van de mooiste gebieden van Italië.

Het achterland is vulkanisch en herbergt Grieks-Romeinse stadjes en het spectaculaire #Pompeï dat twee millennia geleden onder as en lavastromen van de #Vesuvius werd bedolven. Ook hoofdstad #Napels heeft een Grieks-Romeinse oorsprong. Het is een van de mooiste steden van Italië en vooral bekend om zijn wereldberoemde 'O sole mio', de pizza, salade #caprese en rijke kunstmusea.


Marche

Le #Marche wordt ook wel het best bewaarde geheim van Italië genoemd, en is een regio die alles heeft wat u zich kunt wensen. Marche ligt midden in Italië tussen de Adriatische zee en de #Apennijnen. In Le Marche vindt u bergen, strand, prachtige oude steden en lieflijke dorpjes, maar ook ongerepte natuur. Het doet denken aan Toscane, maar hier vindt u nog de rust, ruimte en puurheid. De perfecte setting voor het beleven van Italië en genieten. Marche blinkt uit in #specialiteiten, van vleeswaren tot #truffels en van #olijfolie tot #grappa.

Puglia

#Puglia is een zonovergoten regio met azuurblauwe zeeën, witte stranden en #kustplaatsen om bij weg te zwijmelen. De pittoreske zeezichten, groene heuveltoppen en geurende #olijfboomgaarden doen je hart gegarandeerd smelten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hemelse gerechten van Puglia! De olijfolie is boterzacht en de druiven, de tomaten en de artisjokken smaken nergens zo

goed als onder de Italiaanse zon.

Buiten het hoogseizoen kun je zomaar wekenlang alleen Italiaans horen, maar ook in de zomer ben je niet omringd door buitenlandse toeristen: Puglia is een van de favoriete vakantiebestemmingen van de Italianen zelf. Wie eind augustus in de buurt is, moet eigenlijk naar #Ostuni. Daar vind op 26 augustus ‘La #Cavalcata’ plaats: ruiters gekleed in glimmende rood en witte uniformen gaan dan in een processie door het stadje.


Sicilia

#Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en bezit enkele van de mooiste #stranden van Europa. Griekse, Romeinse, Arabische en Normandische overheersingen hebben voor een bijzondere mix van prachtig #cultureel erfgoed gezorgd. Maar ook het natuurschoon is bijzonder met de vulkanen de #Etna en #Stromboli als absolute hoogtepunten. Als Sicilianen de Straat van Messina oversteken zeggen ze dat naar Italië gaan. Sicilië is het andere Italië, een schitterend gebied voor wie op zoek is naar spectaculaire culturele en natuurlijke schoonheid. Overigens hoef je niet bang te zijn voor de beruchte Siciliaanse maffia. Als toerist zal je hier niets van merken.


Sardinia

#Sardinië heeft een heel eigen karakter dat steeds meer toeristen trekt. De kogelgaten in de plaatsnaambordjes als protest tegen de Italiaanse staat, het karakteristieke Sardijnse mannengezang en de levende #herderstraditie weten velen te fascineren. Prachtige stranden en ruige bergen zijn bezaaid met overblijfselen van #Romeinse, Arabische, Spaanse en Pisaanse overheersers.

Wie op zoek is naar spectaculaire natuur, een buitengewone cultuur of gewoon een heerlijke strandvakantie is Sardinië, na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee, een #paradijs op aarde.


Nog twijfels over je reisplannen? Als persoonlijk reisagent denk ik met je mee over de bestemming, maar ook over eventuele beperkingen die overbrugd moeten worden.

Je verwachtingen overtreffen, daar gaan wij voor!

bottom of page