top of page
  • Foto van schrijverPetra

DRESSCODE: WAT & WAAROM?

Wat trek je aan als er een dresscode wordt aangegeven? Of, waar vraag je om als je als bruidspaar een dresscode op de kaart vermeld?

De meest voorkomende dresscodes zijn:


Black Tie: (ook wel toilette de petit soir, tuxedo of diner coat genoemd).

De heren dragen een smoking met een zwarte strik. Dames dragen een cocktailjurk of een lange avondjurk.White tie: (ook wel cravate blanche, Frack, tenue de soiree, of toilette de grand soir genoemd) is de meest formele dresscode die er bestaat. Deze dresscode wordt dan ook vaak gedragen bij officiële gelegenheden een zeer formeel gala of speciaal diner. De heren dragen een rokkostuum met een witte strik en een vest van wit pique of een gala- uniform. De dames dragen een feestelijke avondjurk, met groot decolleté, officieel horen daar handschoenen bij. Voor zowel heren als dames geldt dat er geen horloge mag worden gedragen. (overdag wordt er trouwens geen rok gedragen maar dragen de heren een jacquet, het rokkostuum is alleen voor de avond)Avondkleding: (ook wel tenue de soiree genoemd). De heren dragen een kostuum of smoking. De dames dragen een lange of kortere avondjurk.


Tenue de ville: (ook wel stadskleding of lounge suit of genoemd). De heren dragen een driedelig pak in de kleur blauw of grijs. De dames dragen een mantelpak of broekpak met daarbij een hoed.


Informeel: De heren dragen een broek in combinatie met een blazer. De dames dragen verzorgde informele kleding. Bijvoorbeeld een jurk, pakje of broekpak.


Casual: (Ook wel sport habille genoemd). Voor zowel voor dames als de heren geldt dat zij goed verzorgde kleding dragen, verder zijn er geen voorschriften.


Dress to impress: Hiermee laat je het aan de gasten over wat zij zullen dragen, maar geef je wel aan dat feestelijke, uitbundige kleding gewenst is. Iedereen kan zich helemaal laten gaan!


Kiezen jullie voor een dresscode? Vermeld dit dan op de uitnodiging. Een dresscode voorkomt sowieso dat gasten underdressed of juist zwaar overdressed komen.


bottom of page