top of page
  • Foto van schrijverPetra

De mooiste meren ter wereld (10)

Deze week hebben we de top 10 van meest bijzondere / mooiste meren in de wereld op een rij gezet. Meren zijn vaak gelegen in een schitterend natuur gebied of juist ergens waar het erg ruig en onbegaanbaar is. Hoe dan ook, water blijft trekken.


Op 10. staat de Kaspische Zee

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt de #KaspischeZee gerekend tot de categorie meren. Het is geheel omsloten door land. Overigens gaat het wel om het grootste meer ter wereld. De Kaspische Zee beslaat namelijk een oppervlakte van 371.000 vierkante kilometer. Naast een relatief hoog zoutgehalte – vergeleken met andere wateren van deze omvang – onderscheidt de Kaspische Zee zich door de aanwezigheid van steuren. En die zorgen voor kaviaar. Bovendien is dit water rijk aan olie en carnalliet. De laatstgenoemde grondstof is nodig voor het produceren van magnesium. De Kaspische Zee vormt een natuurlijke grens tussen Europa en Azië.

Nummer 9. Nakurumeer in Kenia ook wel Flamingo Meer genoemd

Sinds 2011 staat het Nationaal Park ‘Lake Nakura’ – waartoe ook het #Nakurameer behoort – op de werelderfgoedlijst van #UNESCO. Het geniet een beschermde status. Uniek aan dit meer is dat er veel algen inleven en die hebben een enorme aantrekkingskracht op #flamingo’s. Op hun beurt moeten de flamingo’s regelmatig plaatsmaken voor andere vogels. Ook #neushoorns – zowel de witte als ook de zwarte soort – nemen graag een verfrissende duik in het water van het Nakurameer.


Op 8. Ktlil’x – bijnaam Spotted lake

Het #Khilukmeer in #Canada staat ook wel bekend als ‘Spotted Lake’. Die benaming krijgt betekenis tijdens een warme zomerperiode. Dan verdampt het water. De overgebleven mineralen vormen met elkaar kleine waterspots. Aan weerszijden van die spots vormen zich hoger gelegen paden, waar je overheen kunt lopen. Het Khilukmeer bevat een bijzonder hoge concentratie aan verschillende mineralen, zoals magnesiumsulfaat, calcium en sodasulfaten.

Nummer 7. Nyosmeer in Kameroen

Wereldwijd bevinden zich een aantal kratermeren. Die hebben zich gevormd in een vulkanische krater. Eén van die meren, het #Nyrosmeer, ligt in #Kameroen. Dit meer, met de bijnaam Poisened Lake, is ongeveer 200 meter diep. In 1986 speelde zich hier een dramatische gebeurtenis af: bijna 1.800 mensen en 3.000 dieren kwamen om het leven. Uit onderzoek is gebleken dat een gigantische hoeveelheid kooldioxide – vrijgekomen door een limnische uitbarsting – de oorzaak van hun dood was. Gelukkig is er een oplossing: in 2001 is er een 14 centimeter dikke buis in het Nyrosmeer geplaatst. Die brengt een 40 meter hoge fontein teweeg, waardoor er veel kooldioxide uit het water kan ontsnappen. Niet direct een mooiste maar zeker een bijzonder meer.


Op 6. Crater Lake in Oregon

Met een diepte van bijna 600 meter wordt dit #Cratermeer in #Oregon gerekend tot één van de diepste meren. Dit meer staat niet in verbinding met andere wateren. Het aanwezige water is afkomstig van sneeuw en regen. Het water in het Cratermeer staat dan ook bekend als het #zuiverste water van alle meren in de wereld. Sinds het begin van de vorige eeuw is dit gebied omgedoopt tot ‘Crater Lake National Park’. En geniet het een beschermde status.

Nummer 5. Don Juanmeer op Antarctica

Met een zoutgehalte van meer 40% is het #DonJuanmeer in #Antarctica het zoutste meer van de wereld. Hoe dat komt? Er is geen eenduidig antwoord, de een beweert dat het Don Juanmeer zout onttrekt aan de grondwaterstroming en de ander is ervan overtuigd dat het zout afkomstig is van neerslag. Hoe dan ook, dit meer bevat zoveel zout dat het niet kan bevriezen. Zelfs niet als de thermometer min 40 graden aangeeft!


Op nummer 4. Dode zee in Israel en Jordanië

Ook de #DodeZee onderscheidt zich door een relatief hoge zoutconcentratie: 33%. Als je hierin wilt zwemmen, blijf je zonder moeite drijven. Ook bevat dit meer veel mineralen. De combinatie van zout en mineralen schijnen een helende werking te hebben op mensen met bepaalde huidaandoeningen. Wat de Dode Zee pas echt uniek maakt, is dat de waterspiegel ongeveer 430 meter onder het zeeniveau ligt. Het gaat hier om de laagst gelegen plek op de aarde!

Nummer 3. Waimangu Cauldron in Nieuw-Zeeland

#WaimanguCauldron in #NieuwZeeland wordt ook wel ‘Frying Pan Lake’ genoemd. De gemiddelde temperatuur is namelijk 55 graden. Als je erbij staat, lijkt het water wel te koken. Dat effect wordt verstrekt door de grillige rotspartijen rondom het meer. Ondanks de benaming – Waimangu betekent zwart – is het water blauw van kleur.


Op nummer 2. Jellyfish lake in Palau

Zwemmen in een meer vol kwallen? Dat kan in #JellyfischLake. Dit meer ligt op het eiland Eil Malk. En dat behoort weer tot het land #Palau in #Oceanië. Jellyfish Lake is betrekkelijk klein: het meer is 460 meter lang en 160 meter breed en gevuld met miljoenen kwallen! In tegenstelling tot andere #kwallen prikken ze niet. Deze kwallen voelen juist lekker zacht aan.

En op (tromgeroffel) nummer 1. Lake Hillier aka Roze meer in Australië

Als je met een helikopter boven #LakeHillier #Australië vliegt, dan zie je een aaneenschakeling van prachtige kleuren. Aan weerskanten van het #rozewater ligt wit zand omgeven door een diepgroen bos. En verderop ligt een blauwe zee. De kleur van dit meer is afkomstig van bepaalde organismen (algen), die in het water leven. Er is géén sprake van optisch bedrog: als je een flesje vult met water uit dit meer, dan is dat echt roze van kleur.


Nog twijfels over je reisplannen? Als persoonlijk reisagent denken we met je mee over de bestemming, maar ook over eventuele beperkingen die overbrugd moeten worden.

Je verwachtingen overtreffen, daar gaan wij voor!

Petra & Josコメント


bottom of page