top of page
  • Foto van schrijverPetra

SOMETHING OLD EN ZO


Ik denk dat iedereen die bezig is met trouwplannen het oud Engelse versje “Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence for your shoe” wel kent. We weten wel dat het iets met bijgeloof of zo te maken heeft, maar wat houdt het nou eigenlijk in?De betekenis erachter is dat wanneer de bruid deze dingen op de huwelijksdag bij zich draagt, haar dit geluk zal brengen in haar huwelijksleven.  Letterlijk staan de onderdelen voor de volgende geluksbrengers;
Something old (iets ouds) Oud staat voor continuïteit, het gelukkige huwelijk van de moeder of oma gaat over naar de nieuwe bruid. 


Something new (iets nieuws) Dit staat symbool voor optimisme en hoop voor de nieuwe toekomst.


Something borrowed (iets geleend) Brengt een toekomst vol weelde. De bruid kan rekenen op steun van familie en vrienden.


Something blue (iets blauws) Blauw symboliseert liefde, trouw, bescheidenheid en eerlijkheid.


And a silver sixpence in your shoe (een zilveren muntje in je linker schoen) Het muntstuk staat voor rijkdom en financiële zekerheid.


Het brengt allemaal geluk, maar hoe vul je het leuk en persoonlijk in?Als iets ouds kan je denken aan iets van je opa of oma, bijvoorbeeld een klein fotootje of misschien heeft je oma om moeder haar trouwjurk goed bewaard en past deze (nog) goed in jullie plannen. Dan heb je een uniek “something old”.  Of misschien niet de jurk maar wel die mooie sluier. Mocht je dit allemaal niet hebben dan is een vintage winkel een leuke oplossing om iets origineels te vinden. Denk hierbij aan een mooi tasje, schoenen of een birdcage sluier.


Met iets ouds kan je ook op een heel originele manier de tafelsetting aanvullen. Juist met die mooie foto’s van dierbaren, oude kandelaars – hoeven niet allemaal bij elkaar te passen om een bijzonder effect te hebben - Gewoon eens struinen op de zolder van familie of in de kringloopwinkel. Wedden dat je leuke dingen tegenkomt die je heel goed kan toepassen.

Something new is makkelijk, jouw nieuwe bruidsjurk, zijn nieuwe pak, schoenen, etc., etc.


Iets geleends, is eigenlijk ook eenvoudig in te vullen. Denk hierbij aan een geleend zakdoekje, die mooie parels van oma of moeder, een tasje enzovoorts.


En voor something blue? Wat moet je kiezen anders dan die eeuwige kousenband? Nou, denk bijvoorbeeld eens aan aparte oorbellen, een mooie ring met een blauwe topaas of aquamarijn, iets blauws voor in je haar, knal blauwe schoenen, zijn sokken in blauw, prachtige blauwe linten aan je boeket, een sexy setje voor onder jouw trouwjurk. Of ... Jouw boeket en alle bloemen op jullie dag in het blauw. En er is nog veel meer te bedenken.


Oh, en dat muntje? Je (schoon) vader heeft vast wel een muntje voor in jouw tasje. Ik zou het voor het aangename lopen maar niet in je schoen stoppen.


Meer inspiratie nodig, kijk eens op mijn instagram, de link is te vinden onderaan de website. Hulp bij het organiseren? Neem gerust contact met mij op, ik help jullie graag!


#somethingblue #somethingold #englishpoem #bruiloftbijgeloof #geluksbrengers #somethingnew #somethingborrowed

bottom of page