top of page
  • Foto van schrijverPetra

Umbrië

Buiten de gebaande paden in Italië, bestaat dat nog? Ik hoor het je al denken, maar ik kan het je verzekeren: mijn antwoord is een volmondig; zeker wel.

Er zijn nog stukken in Italië die redelijk onbekend zijn. B.v. in #Umbrië. Umbrië is een beetje een ondergewaardeerde regio. De enige verklaring die ik kan verzinnen is het feit dat Umbrië vlak naast het bloedmooie Toscane ligt. Waarschijnlijk wijst de schijnwerper hierdoor nét de andere kant op en niet op dit stukje onbekend Italië. Vandaag reisinspiratie voor Umbrië het groene hart van Italië!


Perugia

Gebouwd op een 450 meter hoge rots en omringd door schitterende valleien is provinciehoofdstad Perugia een lust voor het oog. Via steile straatjes bereik je het historische centrum, dat door het enorme aanbod van kunst en cultuur één grote schatkamer vormt. Maar ook rijk aan winkels, boetiekjes, terrassen, koffietentjes en restaurants.


Lago Trasimeno

Iets ten westen van Perugia ligt Lago Trasimeno, het op drie na grootste meer van Italië. Omgeven door groene heuvels, een achttal charmante stadjes en gezegend met drie eilandjes is deze idyllische plek een geliefde getaway. Misschien wel het mooiste dorpje is Castiglione del Lago. Fraai gelegen op een heuvel aan de oevers van het meer en verscholen achter hoge stadsmuren heeft dit middeleeuwse plaatsje met zijn imposante kasteel, geplaveide straatjes en gezellige terrasjes een grote aantrekkingskracht op toeristen. Bovendien vertrekt hier de veerboot naar het mooie eilandje Isola Maggiore.


Watervallen van Marmore

Een waterval aan- en uitzetten met de afstandsbediening? Het klinkt surrealistisch, maar bij de Cascate delle Marmore is dit de dagelijkse praktijk. Deze waterval is namelijk kunstmatig – ooit aangelegd door de Romeinen – en wordt met dammen gereguleerd. Kunstmatig of niet, als de waterval zich met donderend gebulder vanaf 165 meter hoogte naar beneden stort, is dat een enorm spektakel. Loop zeker een van de zes wandelroutes en ontdek de mooiste plekjes van de watervallen, waaronder de uitkijkpunten Specola en Balcone degli Innamorati (‘Balkon der Verliefden’).


Orvieto

Strategisch gelegen op een 300 meter hoge rots torent de oude Etruskische vestingstad Orvieto hoog boven het lieflijke Umbrische landschap uit. Belangrijkste bezienswaardigheid van dit openluchtmuseum is de indrukwekkende Duomo. Net als vele andere gebouwen is deze kathedraal gebouwd met stenen die zijn gehakt uit het onderliggende rotsplateau, waardoor in de loop van eeuwen een onderaards netwerk is ontstaan van grotten en tunnels. Daal dus zeker af naar ondergronds Orvieto en laat je rondleiden door dit mysterieuze doolhof.


Assisi

Net als zoveel stadjes in Umbrië is Assissi een culturele parel. Deze stad van de heilige Franciscus is een bedevaartplaats voor pelgrims uit de hele wereld, maar trekt ook toeristen uit alle windstreken. Gelovig of niet, iedereen gaat automatisch naar de overweldigende Sint-Franciscusbasiliek. Hoogtepunt? De wereldberoemde fresco’s van Giotto. Beklim hierna de heuvel naar het kasteel Rocca Maggiore en geniet van een onovertroffen panorama over Assisi en omgeving.


Piano Grande

Wauw! Dat is wat je direct denkt bij de aanblik van Piano Grande. Van eind mei tot half juli is dit ruige natuurgebied een topattractie. Een zee van bloemen kleurt dan de Piano Grande van dieprood tot felgeel en hemelsblauw. Onze bollenvelden zijn er niets bij…


Spoleto

Deze historische plek ligt niet alleen mooi te wezen op de steile helling van de Monteluco, maar verleidt ook met zijn smalle straatjes, prachtige paleizen en onweerstaanbare charme. Via ondergrondse roltrappen bereik je het grotendeels autovrije centrum, dat barst van de historische bezienswaardigheden. Van kathedraal tot amfitheater en van fort tot de Ponte delle Torri: voor cultuurliefhebbers is Spoleto een grote snoepwinkel.


Narni

Als je wilt zeggen dat je precies op het geografische middelpunt van Italië bent geweest, moet je naar Narni. Maar dat is lang niet de enige reden om dit fotogenieke stadje te bezoeken. Gelegen op een rots hoog boven de rivier de Nera en omringd door dichtbeboste heuvels straalt Narni een oase van rust uit. Tel daar het middeleeuwse centrum vol cultureel erfgoed bij op en je snapt waarom ‘The Chronicles of Narnia’ zijn vernoemd naar dit prachtige dorp.

Van gedachten wisselen over de mogelijkheden in Umbrië of een andere bestemming? We stellen met plezier een reis voor je samen naar jouw wensen - of vinden die pakketreis die bij jouw plannen past. Onze service is zonder extra kosten, dus bel/mail gerust. En komt overdag niet uit, laat het weten dan spreken we in de avond af. Geen enkel probleem. Je verwachtingen overtreffen daar gaan wij voor!

Comments


bottom of page