top of page
  • Foto van schrijverPetra

3x Ver hier vandaan ...

Bagan

Het hoogtepunt van een reis door Myanmar is een bezoek aan de mysterieuze tempelstad Bagan. Bekend om de vele prachtige tempels en pagodes, velen al honderden jaren oud. Bagan, ook wel Pagan genoemd, is de voormalige hoofdstad van het 1e Birmaanse rijk, het Pagan-rijk. De stad werd gesticht in het jaar 849. Een complexe geschiedenis van opeen volgende koningen zorgde voor het ontstaan van een van de grootste religieuze complexen ter wereld. Koning na koning bouwde hier boeddhistische stoepa’s, #tempels en #pagodes. In het jaar 1287 ontvluchtten de toenmalige bewoners de stad uit angst overvallen en veroverd te worden door de Mongolen. Waarschijnlijk is dit de reden waarom de stad behoorlijk in tact is gebleven; de stad was immers leeg!


Vandaag de dag staan er in de streek #Bagan, op zo’n 40 vierkante kilometer, ongeveer 2200 tempels, stoepa’s en ruines van verschillende grootte. Het overgrote deel is na restauratie helemaal in tact. Nog steeds is Bagan een bedevaartsoord voor Theravada boeddhisten. Tip: Huur een fiets en trek enkele dagen uit om zoveel mogelijk heiligdommen te bekijken.


Fernando de Noronha


Het archipel Fernando de Noronha, ook bekend als de smaragd van de Atlantische Oceaan, is een concentratie van 21 eilandjes bij de Braziliaanse Noordoostkust. Dit beschermd natuurgebied is een lust voor het oog. #fernandodenoronha combineert verlaten zandstranden, een kraakheldere oceaan en tropische flora en fauna. Niet voor niets is het een topbestemming om te duiken en te snorkelen. Bij Fernando de Noronha huist ook de enige populatie 'spinner' dolfijnen van de Atlantische oceaan. 🐳🐬


Isle of Wight


Of eigenlijk niet zo ver hier vandaan 😉 Het #isleofwight is een eiland én graafschap voor de zuidkust van Engeland, ter hoogte van Southampton. De hoofdstad is #newport . Isle of Wight was lange tijd een geïsoleerd, vergeten eiland, tót Queen Victoria het eiland in de 19e eeuw bezocht en er een buitenhuis liet optrekken. Er volgden zeilers, strandaanbidders, wandelaars, paragliders en tegenwoordig is het een populaire (bad)bestemming. Wight heeft schitterende stranden en indrukwekkende kliffen en is ontzettend geschikt voor een prachtige, afwisselende wandeltocht.

Stukje geschiedenis; het eiland werd oorspronkelijk door Keltische stammen bewoond maar tijdens de veroveringen van de Romeinen in West–Europa werd ook het eiland Wight door de Romeinen bezet. Uit deze tijd stammen vijf Romeinse villa’s die op het eiland te vinden zijn. Slaan we wat oorlogen over, tijdens de Battle of Hastings versloegen de Normandiërs de Saksen en kwamen zij aan de macht. Binnen de Normandische structuur werd de titel “Lord of the Isle of Wight” gecreëerd en deze titel werd door koningen toegekend. Ter verdediging en controle van het eiland werden het #Carisbrookfort en de #Carisbrookabdij gebouwd.

Door de strategische ligging vlakbij Frankrijk speelde het eiland een belangrijke rol in de oliebevoorrading tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook waren er veel radiozenders en observatieposten gesitueerd. Verspreid over het eiland liggen ruïnes, landhuizen en openbare tuinen die door toeristen bezocht kunnen worden. Daarnaast liggen er enkele thema- en dierenparken, musea en prachtige stranden met activiteiten. Wil je meer weten over de mogelijkheden op het eiland, of de andere "ver hiervandaan bestemmingen? Wij helpen je met plezier bij het samenstellen van jouw ideale reis. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op 06-53622051 #zorgeloosgenietenvanideetotthuiskomst #somethingbluetravel #persoonlijkreisadvieur

Comments


bottom of page