top of page
  • Foto van schrijverPetra

De mooiste watervallen ter wereld (14)

Volgens Wikipedia is een waterval het resultaat van het uitslijpen van een rivierbedding gedurende vele jaren. Meestal is de ondergrond een behoorlijk harde steensoort met daaronder een zachtere. Het over de rand stortende water zal de zachtere onderlaag onder de harde laag wegslijpen.

Wij vinden ze gewoon prachtig en indrukwekkend om te zien. Vandaar dat we deze week 14 van de mooiste op een rij hebben gezet ..


1. Baatara Gorge Waterval ook wel #sinkhole genoemd. Deze waterval in de #Tannourine in het noorden van #Libanon valt 255 meter in de Baatara Pothole, een grot van kalksteen.

2. Salto Angel in #Venezuela

#AngelFalls is de hoogste waterval ter wereld. In een decor waar je u tegen zegt. De waterval alleen is al 979 meter hoog, waarvan het water in fases naar beneden valt. De langste ‘vrije val’ is 807 meter. Als mens voel je je klein bij zoveel natuurgeweld. Het omliggende regenwoud zit vol met wilde dieren zoals jaguars, neusberen, brulapen en talloze kleurrijke vogels.

3. #VictoriaFalls behoort tot de mooiste watervallen op aarde. Het zijn de breedste watervallen van Afrika; maar liefst 1.708 meter breed en 100 meter hoog. De watervallen liggen op de grens van #Zambia en #Zimbabwe. Ze behoren tot de grootste watervallen ter wereld. Met daarom heen grote stukken natuur vol dieren, waar je een olifantensafari kunt maken, wat in Afrika bijzonder is. Wie wil ervaren hoe hoog de waterval echt is, kan een bungeejump maken.

4. #YosemiteFalls #USA Yosemite National Park staat bekend om zijn vele watervallen. Uiteraard zijn ze, zoals andere watervallen, het meest imposant in de lente of in de vroege zomer doordat ze in deze periode gevoed worden door smeltwater uit hoger gelegen regio's. Hou je van een stevige wandeling? Dan is de wandeling naar Upper Yosemite Fall zeker iets voor jou. Het pad brengt je tot bovenaan naar de bovenrand van de waterval. Ben je niet zo'n sportieveling maar toch dol op watervallen? Geen nood, de ongeveer 15 minuten durende wandeling naar Lower Yosemite Fall geeft je zeker ook een imposant zicht op de waterval.


5. #SutherlandFalls in Fiordland Nationaal Park #NieuwZeeland is relatief onbekend, maar behoort tot de ‘grote jongens’ op aarde. Deze waterval is maar liefst 580 meter hoog. De waterval ligt langs de Milford Track, Nieuw-Zeelands beroemdste wandeling. En is dus alleen te voet te bereiken. Al kun je hem ook per helikopter zien. Dan zie je ook het indrukwekkende meer erachter: Quill Lake.

6. #NiagaraFalls is de benaming van drie watervallen langs de grens tussen de Canadese provincie #Ontario en de Amerikaanse staat #NewYork. De watervallen in de Niagara-rivier vormen een indrukwekkend watergeweld. Ongeveer 90% van het water stort via de hoefijzervormige Horseshoe Falls (ook wel Canadian Falls) naar beneden, de overige 10% via de American Falls en Bridal Veil Falls op Amerikaans grondgebied.

7. #DetianWaterval (Chinese naam) of #BanGiocWaterval (Vietnamese naam) is een van de mooiste watervallen in Azië. De veranderende seizoenen maken deze waterval een soort kameleon. Zo kleurt ‘ie in de lente door de bloemen vuurrood. In de herfst verandert de waterval in een goudgeel juweel. In de zomer gloeit ‘ie onder de helderblauwe lucht. En in de winter? Dan verlaagt de stroomversnelling naar level ‘zen’…

8. #Gullfoss (of gouden waterval) zijn spectaculaire watervallen in de gletsjerrivier Hvítá (witte rivier; vanwege het witte sediment in het water) in het zuidwesten van #IJsland. Vanwege het overweldigende natuurgeweld dat hier plaatsvindt, vormen de watervallen een populaire attractie voor toeristen. Rond de watervallen is het terrein erg woest. De watervallen zijn tot dichtbij te naderen en vanuit verschillende posities te bezichtigen. Door de grote hoeveelheid verneveld water die ontstaat, wemelt het er van de regenbogen (of nevel- en mistbogen). Hieraan dankt de waterval haar naam.


9. #HelmetFalls is een van de hoogste watervallen in de #Canadese Rocky Mountains. De bovenloop van Helmet Creek komt uit het #Washmawwapta-ijsveld en valt bijna onmiddellijk over 1000 voet naar de vallei beneden. De omgeving is erg populair bij #hikers

10. De #Kaieteurwatervallen, in de jungle van #Guyana liggen in een nationaal park, waar je veel bijzondere flora en fauna tegenkomt, zoals de grootste bromelia’s ter wereld, de kleine zeldzame gouden kikker en de zeldzame nesten van de Guyana Cock-of-the Rock. Doordat de Kaieteur watervallen zo afgelegen liggen zul je al dit natuurschoon waarschijnlijk ook nog eens bijna helemaal voor je zelf hebben.

11. De #Nohkallikaiwaterval in #India is 340 meter hoog. Onderaan de waterval vormt zich een poel met groen water. In één woord: magisch! Het perfecte moment om de Nohkalikai Falls te bewonderen, is tijdens de moesson. Dan hangt er een mystieke sfeer om de waterval heen.

12. #Iguazuwatervallen in #Argentinië Iguaçú betekent groot water in de indianentaal Guaraní. De wereldberoemde watervallen van Iguazú (of Foz de Iguazú) moet je zien om te geloven. Op de grens van Argentinië, Paraguay en Brazilië storten maar liefst 270 (kleine) watervallen zich in de Paraná-rivier. En dat over een lengte van 2.7 kilometer. Liggend in een immens regenwoud, dat zeker ook het ontdekken waard is.


13. In het plaatsje Ouzoud #Marokko bevinden zich de gelijknamige #Ouzoudwatervallen. Vooral in de lente zijn de 110 meter hoge watervallen mooi, omdat er dan nog smeltwater uit de bergen komt. Ouzoud telt een aantal campings waar je prima kunt overnachten maar de watervallen worden ook door veel dagjesmensen aangedaan.

14. #Langfossen waterval in #Noorwegen

ligt 21 kilometer ten westen van Skåre, richting Etne. Het Noorse woord voor waterval is “fossen” of “foss”; Langfossen wil zoveel zeggen als “Lange waterval”.

Het water van de rivier Tjørna valt hier 612 meter omlaag en eindigt in de Åkrafjord. Hiermee is de Langfossen waterval een van de grootste watervallen van Noorwegen.


Nog twijfels over je reisplannen? Als persoonlijk reisagent denken we met je mee over de bestemming, maar ook over eventuele beperkingen die overbrugd moeten worden.

Je verwachtingen overtreffen, daar gaan wij voor!

Petra & Jos

Comentários


bottom of page