top of page
  • Foto van schrijverPetra

WIST JE DAT: TROUWJURKEN NIET ALTIJD WIT ZIJN GEWEEST!

Een kleine terugblik leert ons dat vrouwen in de vroege Middeleeuwen voor hun bruiloft

hun mooiste en nieuwste jurk droegen maar deze jurk was zelden speciaal voor de bruiloft gemaakt. De bruidsjurken waren in die tijd vaak grijs of blauw maar konden eigenlijk elke kleur hebben. Later in de Middeleeuwen  kwamen de eerste, speciaal voor de gelegenheid gemaakte, trouwjurken. Interessant is dat de trouwjurk deel uitmaakte van de bruidsschat die de familie van de bruidegom zou schenken aan het nieuwe echtpaar. Omdat de jurk gemaakt werd van de mooiste damast, zijde en satijn zag de familie van de bruidegom er streng op toe dat de jurk precies volgens de afspraken gemaakt zou worden. Dit lijkt dus in niets op de traditie bij ons dat de bruidegom de jurk pas ziet op het huwelijk.


De witte bruidsjurk zoals wij hem kennen is vooral te danken aan koningin Victoria. Bij

haar huwelijk in 1840 droeg zij een jurk gemaakt van witte zijde en kant , een lange sluier en oranjebloesem in het haar. Hun trouwfoto’s gingen de wereld over en witte trouwjurken werden helemaal je van het. Stel je voor: de koningin was in het wit getrouwd! Zonder het zich te beseffen had koningin Victoria met haar jurk een trend gezet. In de jaren hierna bleef de bruidsjurk wit, ondanks het veranderende modebeeld. In 1854 trouwde Prinses Elisabeth, beter bekent als Sisi, met keizer Frans Jozef van Oostenrijk in een schitterende jurk gemaakt van witte zijde met een lange kanten sluier. Dit verstevigde het beeld van de witte trouwjurk nog verder.

Het wit is overigens louter een Westerse gewoonte, in Azië trouwen ze bijvoorbeeld meestal in het rood of een andere felle kleur.


Na deze geschiedenisles kunnen we terug tot de orde van de dag: gekleurde trouwjurken! Heb je geen zin in een traditionele witte jurk? Kies kleur!


Comments


bottom of page