top of page
  • Foto van schrijverPetra

Basilicata

Basilicata, in de zool van de Italiaanse laars, is misschien wel de meest onontdekte regio van het land. Onterecht! Van de imposante kastelen en rijke steden tot de azuurblauwe zee, deze regio is een mooie vakantiebestemming, zowel voor avonturiers en cultuurliefhebbers als voor wie op zoek is naar rust en ontspanning.

Het grootste natuurpark van #Italië ligt in #Basilicata en de stad #Matera staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Kortom, meer dan genoeg te ontdekken in deze authentieke en ongerepte streek.

Ben je op zoek naar een prachtige kustlijn, waar je nog in alle rust van de authentieke sfeer kunt genieten? Sla dan de Amalfikust over en kies Basalicata voor een adembenemend mooie reis langs de Costa di Maratea!


Matera de stad van de sassi

#Matera is gebouwd tegen een steile helling boven een kloof gevormd door de Bassento rivier. Grotten in de rotswanden worden al duizenden jaren bewoond. Deze grotwoningen of #Sassi zijn een perfect voorbeeld van hoe bouwwerken een harmonieus geheel kunnen vormen met de omgeving.


In de jaren vijftig van de vorige eeuw dreigden de Sassi te verdwijnen. Er woonden veel te veel mensen in de grotten, de sanitaire voorzieningen waren barslecht en de woningen werden een broeinest van ziektes. De overheid greep in en verplichtte de inwoners om elders in de stad te gaan wonen.


Een groot deel van de rotswoningen kan je tegenwoordig bezoeken. Je ziet er de hele geschiedenis vanaf 35.000 jaar geleden via de antieke tijd en Middeleeuwen tot nu toe aan je voorbijtrekken. De Sassi worden verdeeld in twee groepen: de Sasso Barisano met rotswoningen die nu dienst doen als restaurant, winkel, cafeetjes en hotels en de Sasso Caveoso waar je het grotleven het beste kan zien. In Casa Noha, waar vroeger de gelijknamige adellijke familie woonde, is nu een museum ingericht waar je via een multimediale projectie op de muren kennis kan maken met de geschiedenis van de Sassi. Ook leuk om te bezoeken is Casa Grottadi Vico Solitario.


Maratea

Maratea zelf is een knus, mooi stadje waar genoeg te beleven valt, met aan weerszijden prachtige steenstranden met kristalhelder zeewater. Het is een relatief rustig kustplaatsje waar je volop kunt genieten van de schoonheid van de zee en de ongerepte natuur.


Maratea, ligt boven op de berg en staat ook wel bekend als ‘de stad van de 44 kerken’. Er zijn in het centro storico meer dan veertig kerken en kapellen te vinden, zowel groot als klein. Deze kerken zijn ’s avonds heel mooi verlicht en geopend voor publiek. Het is zeker een aanrader een van de kerken op het grote, centrale plein te bezoeken. Zorg alleen wel dat je op de juiste manier gekleed bent voordat je de kerk in gaat.


Tevens staat #Maratea bekend om het grote beeld van Jezus dat op de top van de Monte San Biagio staat, vlak bij de stad. Het eenentwintig meter hoge beeld is, op dat van Rio de Janeiro na, het grootste Christusbeeld ter wereld.



Il Borgo Ospitale

Als je ervan droomt om in een Italiaans dorpje te wonen, dan ben je bij Il Borgo Ospitale, een albergo diffuso, helemaal op je plek.

Een albergo diffuso is letterlijk een ‘verspreid hotel’: een accommodatie die verdeeld over verschillende woningen, appartementen en kamers in een en hetzelfde dorpje wordt aangeboden. Dit betekent dus dat je tussen de lokale bevolking verblijft en zo een ontzettend authentieke ervaring op de koop toe krijgt.

In het karakteristieke historisch centrum van Rotonda vind je verschillende kamers en appartementen, een ontbijtzaal en diverse restaurantjes. Elk verblijf is anders, maar allemaal worden ze gekenmerkt door de prachtige oude stenen die gebruikt zijn voor de bouw van de huizen in Rotonda én door gastvrije buren. Sommige kamers en appartementen bieden een prachtig uitzicht over de omgeving, andere hebben een tuin of zelfs een eigen wellnessruimte met sauna en bubbelbad.


Als gast van Il Borgo Ospitale kun je het dorpsleven zelf ervaren. Niet alleen doordat je tussen de dorpsbewoners verblijft, maar ook door deel te nemen aan verschillende activiteiten. Il Borgo Ospitale organiseert bijvoorbeeld verschillende kookcursussen.

Afhankelijk van het seizoen ga je paddenstoelen plukken, tomaten inmaken, kastanjes rapen, worst maken of kruiden plukken. Vervolgens duik je met de chef-kok de keuken in en leer je de lekkerste streekrecepten, zowel voor pasta en brood als voor toetjes en taarten. Natuurlijk schuif je na afloop van de workshop ook aan om alles te proeven!


Agriturismo

Agriturismo is enorm populair in Italië. Een agriturismo is een overnachtings mogelijkheid bij de "boer". Het woord ‘agriturismo’ is dan ook een samenstelling van ‘agriculture’ wat agricultuur betekend en ‘turismo’ wat staat voor toerisme. Een agriturismo is de perfecte plek om te genieten van het platteland in Italië.


Een agriturismo bevindt zich op het land van de boer. Vaak liggen deze boerderijen wat verder van de dorpjes en steden. De boerderijen zelf zijn vaak al eeuwenoud en dragen een hoop verhalen met zich mee. Je krijgt op deze manier een mooi stukje historie van Italië mee. Een agriturismo is ook zeker geschikt voor kinderen. Voor jong en oud is er genoeg te beleven.

Wanneer je in een agriturismo verblijft, kun je goed kennis maken met de traditionele Italiaanse cultuur. Op een agriturismo kunnen verschillende producten worden verbouwd. Denk aan fruit, granen, druiven voor de wijn of olijven voor de olijfolie maar ook een paardenstal is een mogelijkheid. Het is vaak ook mogelijk om ‘s avonds aan te schuiven bij de gastheer en/of gastvrouw. Zij koken zelfgemaakte gerechten waar vaak producten vanuit de agriturismo en omgeving in worden verwerkt, of hebben zelfs een sfeervol restaurant. Zo kun je lokale delicatessen proeven en genieten van de overheerlijke Italiaanse wijn.


Veel agriturismo locaties beschikken over een speciale tuin voor de gasten en meestal een zwembad. Vaak moet je dit zwembad wel delen met de andere gasten. Ook heb je vaak de mogelijkheid om een aantal producten te kopen van de boer. Zo heb je een leuk souvenir voor thuis en kun je thuis nog nagenieten met een wijn of olijfolie van de agriturismo waar je verbleven hebt.


Naast deze bijzondere accomodaties zijn er volop goede hotels en B&B's te vinden in deze regio.


Culinair genieten

Basillicata is een regio die velen eigenlijk nog moeten ontdekken. De regio staat vooral in Italië bekend als culinair hoogtepunt maar nog niet zo buiten de landsgrenzen. Wat komt er bijvoorbeeld uit Basilicata? Eigenlijk alles: Verse pasta, heerlijk brood, vleeswaren maar vooral de Caciocavallo kaas, vergelijkbaar aan de Provolone.


Welke gastronomische specialiteiten komen er uit deze Italiaanse regio?

Denk aan Cruschi pepers, aubergines, kwaliteitskazen zoals Canstrato di Monterno en de Pecorino di Filiano, salami en vleeswaren van Picerno en Cancellara, bonen uit Sarconi en brood uit Matera. Als we het over wijn hebben dan moeten we natuurlijk de Aglianico del Vulture en de Grottino di Roccanova noemen en de bekendste olijfolie komt uit Rapolla en Venosa. Hoogstwaarschijnlijk allemaal plaatsjes en merken waar je nooit eerder van hoorde, tenzij je op onderzoek bent geweest ter plaatse. Een ding is zeker, de smaken van de producten uit Basilicata zijn nog authentiek.


NB: Het Food & Wine Festival van Basilicata vindt elk jaar plaats in april, waarvoor ze honderden koks en food bloggers uitnodigen om hun beste of nieuwste gerechten te promoten.


Ook zin in Italië? Bel ons gerust (06 53622051 of 0651141249) of mail somethingblue@travelcompany.nl voor een vakantie op maat. En uiteraard zorgen wij ervoor dat je veilig op reis gaat.




bottom of page