top of page
  • Foto van schrijverPetra

WAT JE VAST NIET WIST OVER BRUIDSKINDEREN/BRUIDSMEISJES

In de oudheid hadden 'bruidskinderen' dezelfde leeftijd als het bruidspaar. Ze liepen achter het bruidspaar aan bij hun gang naar de kerk om de boze geesten, die het op het bruidspaar gemunt hadden, af te leiden. Later maakten die 'erekoppels' plaats voor 'eredames', oftewel de bruidsmeisjes. Zij hadden dezelfde functie als de koppels en bijkomend voordeel was dat de vrijgezelle dames zich tijdens de receptie het hof konden laten maken door interessante huwelijkskandidaten.Gelukkig geloven we al lang niet meer in boze geesten, dus daarvoor hebben we geen bruidsmeisjes nodig. De rol van de bruidsmeisjes ligt tegenwoordig meer in de ondersteuning en organisatie. Zo gaan ze

bijvoorbeeld vaak mee met het uitzoeken van de jurk of nemen ze de organisatie van het vrijgezellenfeest voor hun rekening. Ook op de dag zelf maken ze zich nuttig, ze helpen met het aankleden en het in bedwang houden van de zenuwen, ze dragen de sleep van de bruid, dragen het boeket tijdens de ceremonie, nemen de cadeaus in ontvangst, beheren het gastenboek en staan de ceremoniemeester bij. Hard werken dus!

In Nederland is het niet gebruikelijk om bruidsmeisjes te hebben, dit is toch vooral een

Amerikaanse aangelegenheid (getuige ook alle “chick flicks”). Maar mocht jij het wel leuk vinden om een hele stoet van je vriendinnen in dezelfde jurk te zetten, gewoon lekker doen!


Comentarii


bottom of page