• Petra

Culinair genieten op vakantie

Tijdens je vakantie gaat er niks boven een lekker culinair genieten en in Europa hebben we de beste plekjes hiervoor, zoals bijvoorbeeld in Frankrijk. Proef de traditionele Franse keuken samen met de beste wijnen uit de regio. 🥐🍷 Traditioneel heeft elk gebied van Frankrijk een eigen kenmerkende keuken: in de keuken van het noordwesten van Frankrijk worden veel boter, crème fraîche en appels gebruikt, terwijl de Provençaalse keuken veel olijfolie, kruiden en tomaten gebruikt; de keuken van Zuidwest-Frankrijk wordt gekenmerkt door het gebruik van eendenvet, foie gras (ganzenlever), eekhoorntjesbrood en pens; de keuken van noordoostelijk Frankrijk is afgeleid van de Duitse keuken. Hierin worden worst, bier en zuurkool gebruikt. 🍄🦆🌰

Naast deze vier algemene gebieden zijn er veel meer lokale keukens, zoals die van de vallei van de Loire met zijn schotels van zoetwatervis en witte wijnen uit de Loirevallei, de Baskische keuken, gekenmerkt door het gebruik van tomaten en Spaanse pepers, en de keuken van Roussillon, die verwant is aan de Catalaanse keuken. 🧀🍷🥂 Wat buiten Frankrijk de "Franse keuken" wordt genoemd, is in feite de chique Parijse keuken, die in dure restaurants worden geserveerd. Deze keuken wordt meestal beïnvloed door de regionale keukens van noordelijk Frankrijk. Echter, de gemiddelde Fransman eet in het dagelijkse leven niet dergelijk voedsel, maar eerder de regionale recepten van het gebied eten waar hij vandaan komt. Franse wijn en de Franse kaas vormen een integraal onderdeel van de hele Franse keuken, als ingrediënten zowel als bijgerechten. Frankrijk staat bekend om zijn grote assortiment aan wijnen en kazen. 🥐🥧


ITALIE - Elke streek in Italie heeft eigen specialiteiten. Zoals bv. De vitello tonnato in de Piemonte, gelato in Rome en natuurlijk de enige echte pizza uit Napels. 🍕 Pizza is de culinaire trots van Napels. Het was eerst echt arme lui-voedsel, dat eigenlijk alleen op straat werd gegeten. In 1889 werd de pizza een gewild gerecht in de hogere kringen, door het bezoek van koning Umberto I aan Napels. De vrouw van Umberto, Margherita van Savoye, was voor de gelegenheid meegekomen omdat ze graag een keer een pizza wilde eten, hetgeen in Turijn, waar de koning toen woonde, nog niet mogelijk was. De beroemde pizzabakker Raffaele Esposito, die een kleine pizzeria in de Quartieri Spagnoli runde, werd ontboden op het paleis van Capodimonte en mocht in de koninklijke keuken aan de slag. 🍕

Raffaele maakte drie verschillende pizza’s: een met olijfolie en kaas, een met kleine visjes en een met tomaat, mozzarella en basilicum, naar de kleuren van de Italiaanse vlag. Koningin Margherita liet zich de laatste pizza het beste smaken en Raffaele noemde de pizza ter ere van haar pizza margherita. In de pizzeria van Raffaele, die inmiddels Pizzeria Brandi heet, hangt de aanbevelingsbrief die het koninklijk paar als dank voor de heerlijke pizza liet bezorgen. 🍕



SPANJE - De ‘Spaanse keuken’ is eigenlijk een verzameling regionale keukens die elkaar vaak volkomen willekeurig overlappen en op onduidelijke gronden beïnvloeden. Maar er is wel iets van een rode draad.

De Spanjaarden zijn bijvoorbeeld ruimhartig in het gebruik van olijfolie. Niet zo verwonderlijk als je daarvan de grootste producent ter wereld bent. De smaak van gerechten wordt soms subtiel, soms ook zeer nadrukkelijk opgebouwd met knoflook, uien en pepers en andere kruiden. 🥑 In veel eetgelegenheden worden tapas geserveerd, dat wil zeggen kleine gerechten. Onder ‘tapas’ worden zowel koude als warme hapjes en sopas (soepen) verstaan. Zoals aceitunas (olijven), almendras (gezouten amandelen), chorizo (paprikaworst met uien) en empanadillas (pikante pasteitjes). Met queso worden kleine kaasgerechten bedoeld en jamón serrano is gekruide ham. 🍗🧀


PORTUGAL - Een vakantie is niet compleet zonder kennis te maken met de culinaire streekgerechten en eventueel wijnen. Maar wat zijn de culinaire specialiteiten in Portugal? We zetten het voor je op een rij. Wat ga jij proeven als je in #Portugal bent?

Met zo’n lange kustlijn in het westen is het niet verrassend dat (verse) vis een belangrijke rol speelt in de Portugese keuken. Een flink aantal culinaire specialiteiten bevat dan ook als hoofdingrediënt vis. Denk niet dat er op culinair gebied in Portugal nergens van te genieten valt als je niet van vis houdt, er is ook volop vlees verkrijgbaar.  🥩 Je hebt van die specialiteiten die je met alle maaltijden kunt combineren. #Torradas is er daar één van. Het is Portugees brood, geroosterd en met boter. De Portugezen soppen dit bij voorkeur als ontbijt in hun koffie, maar het gaat ook prima samen met één van bovenstaande vis- of vleesgerechten. Een andere variant is Bolo do Caco, zalig knoflookbrood dat veel wordt gegeten op Madeira. 🥨🥐 Zeg je Lissabon, dan zeg je Pasteís de Nata. Hoewel deze zoete lekkernij in het hele land wordt verkocht, smaakt deze het beste in de wijk Belém in de hoofdstad. Niet voor niets wordt #PasteldeNata ook wel Pastel de Belém genoemd. Het originele recept van dit krokante gebakje met room is al sinds 1837 geheim. Én in handen van Fábrica dos Pastéis de Belém, waar tot op de dag van vandaag deze gebakjes nog steeds met de hand worden gemaakt. Dit is dan ook dé plek om er eentje te bestellen. 🥧


OOSTENRIJK - De Oostenrijkse keuken kent vanwege de geschiedenis en diverse culturen van de Donaumonarchie vele Italiaanse, Hongaarse en Boheemse invloeden. Vaak werden gerechten overgenomen, aangepast aan de eigen smaak en verder ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is goulash, dat als Fiaker Gulasch in Wenen een van de populairdere gerechten is verworden. 🥧

Als tussendoortje (Oostenrijks: Jause) of lunch wordt veelal brood met beleg genuttigd. Denk hierbij aan spek, kaassoorten, worst, leverkaas, etc. Onder Brettljause wordt een broodmaaltijd verstaan bestaande uit worst of ham, koud varkensvlees, mierikswortel, kaas en augurken, op een houten plank geserveerd. 🥓🥨 Ook de 'Linzer Torte' is ver buiten Oostenrijk bekend. De taart heeft zijn naam te danken aan de hoofdstad van de deelstaat Oberösterreich. Het bijzondere is dat het recept van de Linzer Torte wordt beschouwd als het eerste geschreven taartrecept ter wereld. Tegenwoordig is de Linzer Torte nog altijd populair en staat net zo goed aangeschreven als de Sachertorte. 🥧

Meer weten over de mogelijkheden in Europa? We stellen met plezier een reis voor je samen naar jouw wensen - of vinden die pakketreis die bij jouw plannen past. Onze service is zonder extra kosten, dus bel/mail gerust. En komt overdag niet uit, laat het weten dan spreken we in de avond af. Geen enkel probleem. Je verwachtingen overtreffen daar gaan wij voor! 🥂 #somethingbluetravel #persoonlijkreisadviseurs #alleaandachtvoorjou #reisadviesaanhuis #extraservicegeenextrakosten #altijdbereikbaar #vakantie #huwelijksreis #campervakantie #cruises #treinreizen #groepsreizen