top of page
  • Foto van schrijverPetra

December inspiratie

December is de maand van gezelligheid, sfeer in huis, samen zijn. Wat doen ze eigenlijk in andere landen ....

Kerstman? Wat dacht je van een kerst heks? In #Italië komt La Befena langs. De vrolijke kerst heks. Hoewel La Befena een heks is, is ze wel heel aardig. Ze overlaad de kinderen met snoepjes en cadeautjes. Dat ze toch wel een rauw randje heeft, blijkt uit het feit dat de kinderen geen melk en koekjes voor haar neerzetten, maar wijn en crackers.


Overal in Italië is de kerststaltraditie ver ontwikkeld, maar #Napoli spant toch wel de kroon. In de 18e eeuw werden spectaculaire kerststallen gemaakt in opdracht van adellijke families. Het grappige van de Napolitaanse #presepio is dat er, naast Giuseppe, Maria en Gesù, steeds figuren bij komen: beeldjes van mensen die dat jaar in het nieuws hebben gestaan, windmolens, huisjes, kerken, stationnetjes zelfs kleine pizza-oventjes waarin een 'vuurtje' brandt. De presepari hebben zich allemaal geconcentreerd in de Napolitaanse volkswijk Spaccanapoli en de sfeer rond de kersttijd, als het gebied is omgedoopt tot Via Natale, is geweldig. Ook de UNESCO heeft het belang van de traditie onderkend en deze op haar werelderfgoedlijst gezet.


'Julehjerte'

Denen adoreren de zoete kant van het leven. Dat uit zich in cake, snoep, taart, in decoraties en symboliek. En vooral met kerst!

Zoet, symboliek en kerst komen samen in de #julehjerte - kersthartjes. Een handgemaakte, gevlochten decoratie voor in de kerstboom, vaak gemaakt van rood en wit papier, omdat dat de kleuren van de Deense vlag zijn. Hans Christian Andersen maakte ze al in 1860. Zijn eerste exemplaar is nog steeds te bewonderen in het H. C. Andersen huis in Odense.

Ze zijn heel leuk om te maken en omdat je ze kan openvouwen zijn ze ook erg leuk om weg te geven met een kleinigheidje er in.


Kerstspinnen

In Oekraïne versier je de kerstboom niet met kerstballen en slingers, maar wel met kunst spinnenwebben en nep spinnen. Deze traditie komt van een hartverwarmende legende over een arme weduwe en haar kinderen die zich geen kerstversiering konden veroorloven. De boom zag er dus erg kaal uit. Tot hun grote vreugde zagen ze op kerstochtend hoe een spin hun kerstboom had verpakt in een fijn web dat schitterde in de ochtendzon.


Oekraïne ligt in het zuidwesten van de voormalige Sovjet-Unie. In het westen en zuidwesten grenst het aan Polen, Slowakije, Hongarije en Roemenië; in het zuiden aan Moldavië en een gedeelte aan Roemenië; in het noorden aan Wit-Rusland en in het oosten en noordoosten aan Rusland.

Oekraïne is het op één na grootste land van Europa. De hoofdstad is Kiev. Wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan (vrijblijvend) adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!


Wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!

Bel ons gerust vrijblijvend (06 53622051 of 0651141249) of mail somethingblue@travelcompany.nl en uiteraard letten wij op soepele boekingsvoorwaarden en zo corona veilig mogelijk.


bottom of page