top of page
  • Foto van schrijverPetra

Jacobite Steam Train

Een anders op vakantie idee


De naam Jacobite Train zal niet bij iedereen meteen een belletje doen rinkelen. Toch is deze trein één van de meest gewilde attracties van Schotland. Dat is niet alleen vanwege de prachtige route die je met deze klassieke stoomtrein aflegt, maar vooral ook vanwege de bekendheid als 'Harry Potter trein'. In door J.K. Rowling geschreven boeken over de jonge tovenaar rijdt Harry Potter met de Hogwarts Express vanaf Platform 9 ¾ naar Zweinstein. De filmopnames zijn gemaakt op dit stuk van de West Highland Railway. De totale route van de Jacobite Train van Fort William naar Mallaig heeft een lengte van 41 kilometer en daar doe je iets meer dan twee uur over. Je reist dus met een gemiddelde snelheid van 30-35 kilometer per uur. Gelukkig maar, want de lage snelheid zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten van het prachtige Schotse landschap dat je met de trein doorkruist.

Route

De trein vertrekt vanuit het treinstation van Fort William richting Mallaig. De ochtendtrein vertrekt om 10:15 uur. Na ongeveer een half uurtje tuffen rijdt de trein rond 10:45 uur over het Glenfinnan Viaduct. Voor de ware Harry Potter-fans is dit het hoogtepunt van de hele tocht, want dit viaduct is ook in de film zelf zichtbaar. Je zult vanuit de trein zien dat er rond het viaduct mensen staan te wachten om de trein op foto of video vast te leggen. Als je aan de linkerkant van de trein zit dan heb je het beste zicht op hoe de trein over het viaduct rijdt. Rond 10:58 uur stopt de trein in Glenfinnan, waar de trein ongeveer 24 minuten stil blijft staan. Dit biedt je de kans om het stationsmuseum te bezoeken dat hier gevestigd is. De volgende stop is in Arisaig. Daar stopt de trein rond 12:06 uur. Dit treinstation is het meest westelijke station van het vasteland van het Verenigd Koninkrijk. Na een korte stop vervolgt de trein zijn weg naar Mallaig, waar je rond 12:25 uur arriveert.

Je stop in Mallaig duurt ongeveer een uur en drie kwartier. Die kun je op verschillende manieren besteden. De meeste mensen benutten deze tijd om te gaan lunchen. Het is handig te weten dat pakweg 80-90% van de mensen in de trein ongeveer tegelijkertijd gaat lunchen. Het is daarom het handigste om direct naar de lunchplek van je keuze te gaan voordat deze vol is. En dat gebeurt al vrij snel! Je kunt dan na je lunch tijd gebruiken om Mallaig te verkennen. De terugreis vertrekt om 14:10 uur vanuit Mallaig. Omdat er nu geen langere stop in Glenfinnan in de route zit, ben je ongeveer een uur en vijftig minuten onderweg. Je komt als het goed is rond 16:00 uur weer in Fort William aan. De middagroute (alleen van half mei tot half september) vertrekt om 14:30 uur en komt rond 16:29 aan in Mallaig. Je krijgt daar iets meer tijd, ongeveer 2 uur, waarna je om 18:38 weer uit Mallaig vertrekt. Je hebt zo ruim de tijd voor het diner in Mallaig. Rond 20:31 uur ben je weer terug in Fort William.


Geniet na terugkomst in #Edinburgh nog een paar dagen in deze gezellige stad. Verken de middeleeuwse straatjes in #oldtown en de het elegante Georgian New Town. Het is niet voor niets#UNESCO Werelderfgoedlocatie.


Met een overdaad aan bezoekersattracties van wereldklasse is het bekijken van bezienswaardigheden in Edinburgh heel gemakkelijk. U kunt verschillende eeuwen geschiedenis ervaren zonder een stap te zetten. Ga naar de onderkant van de beroemde Royal Mile en u vindt de 17de eeuwse Palace of Holyroodhouse, het moderne parlementsgebouw en de prehistorische uitgestorven vulkaan, bekend als Arthur's Seat, trots naast elkaar staan. En dat is maar een voorbeeld!


Spreek gerust eens af om van gedachten te wissen over jouw vakantie ideeën. We stellen met plezier een reis voor je samen naar jouw wensen en mogelijkheden - of vinden die pakketreis die bij jouw plannen past. Onze service is zonder extra kosten, dus bel/mail gerust. En komt overdag niet uit, laat het weten dan spreken we in de avond af. Geen enkel probleem. Je verwachtingen overtreffen daar gaan wij voor!Comments


bottom of page