top of page
  • Foto van schrijverPetra

verrassend Ljubljana

Ljubljana is de grootste stad van Slovenië en tevens de hoofdstad van het land. De stad ligt op de oevers van de rivier #Ljubljanica en wordt door de rivier letterlijk in tweeën gesplitst. De rivier is lange tijd een belangrijke inkomstenbron geweest voor de stad maar tegenwoordig vind je langs de oevers in het historische gedeelte van de stad gezellige terrassen en de markt van #Ljubljana.


Ljubljana, de verassende hoofstad van Slovenië Ljubljana komt niet direct op bij mensen die denken aan een stedentrip, toch is de stad een ideale plek voor een korte citytrip van een weekend of midweek. Ondanks dat er geen wereldberoemde bezienswaardigheden in Ljubljana te vinden zijn is de stad een geweldige stad om te bezoeken. Het historische centrum behoort tot de mooiste van Slovenië en biedt geschiedenis, traditie, stijl, kunst en cultuur en ademt zowel een Midden Europese als Middellandse zee sfeer. Een ander bijzonder punt aan Ljubljana is de architectuur, veel gebouwen in het centrum van de stad hebben een mix van jugendstil en barok wat zorgt voor een bijzonder geheel. En dankzij de ruim 50.000 studenten die in de stad leven is Ljubljana tevens een levendige en dynamische stad met veel culturele evenementen.Ljubljanski Grad

Eén van de populairste bezienswaardigheid van de Sloveense hoofdstad is het kasteel van Ljubljana, ook wel bekend als Ljubljanski Grad. Het imposante kasteel is gebouwd op het hoogste punt van de stad en vanuit het kasteel, en met name vanuit de torens, heb je dankzij de ligging een schitterend panoramisch uitzicht over Ljubljana.


Er zijn twee manieren om naar het kasteel te gaan. Je kunt ervoor kiezen om lopend omhoog te gaan, maar je kunt ook kiezen om (tegen betaling) met de #funicular naar de top van de heuvel te gaan. Deze kabelspoorweg loopt over een steile schuine baan op de rots en dankzij de grote ramen van de cabine heb je tijdens de rit omhoog een mooi uitzicht over heel Ljubljana.


Zmaski Most

De Drakenbrug, welke lokaal ook wel bekend staat als Zmaski Most, is een brug in het historische centrum van de stad welke over de Ljubljanica rivier loopt. De bijzondere brug is gebouwd in 1901 en verwijst naar het symbool van de stad, de draak. De brug telt in totaal vier grote stenen draken, twee aan elke zijde welke de brug “bewaken”.De draak is het symbool van Ljubljana en verwijzen naar de legende van de Griekse prins Jason welke Ljubljana zou hebben gesticht tijdens zijn tocht naar het gulden vlies. Tijdens deze tocht zou de prins in de moerassen rondom de stad een draak hebben gedood.


Op de Drakenbrug staat niet alleen beelden van draken, er zijn ook diverse andere beelden op de brug te vinden. De brug is volledig opgebouwd uit beton en ijzer. Voor die tijd was dat uniek en de brug was dan ook één van de eerste bruggen in Europa die op deze manier gebouwd werd.


Ljubljana card

Wil je in een korte tijd zoveel mogelijk zien van Ljubljana en daarbij veel geld besparen? Dan is de Ljubljana Card de ideale uitkomst voor je! Met de Ljubljana Card kun je tot maar liefst 100 euro besparen tijdens je stedentrip in de stad op o.a. entreegelden en het openbaar vervoer.

De Ljubljana Card is een digitale card met een RFID chip erin waarmee je bij heel veel attracties en musea in de stad gratis naar binnen mag en onbeperkt kunt reizen met het openbaar vervoer. Het enige wat je hoeft te doen om de korting en gratis entree te krijgen is je kaart in Ljubljana te activeren en hierna kun je gedurende de geldigheid van de kaart onbeperkt gebruik maken van de voordelen van de Ljubljana Card


Excursie omgeving Ljubljana

De grotten van #Postojna zijn één van de populairste attracties van Slovenië. Het enorme grottencomplex behoort tot de langste grottenstelsels van de wereld. In totaal bestaat het grottencomplex uit maar liefst 21 kilometer, dit kan echter nog meer zijn aangezien er momenteel nog maar 21 kilometer aan tunnels in ontdekt.Hiermee is de grot de langste druipsteengrot van Slovenië en de op een na langste van de wereld. Van die 21 kilometer is er ongeveer zes kilometer opengesteld voor het publiek.


Vliegen naar Ljubljana

Als je een stedentrip naar Ljubljana maakt met het vliegtuig dan landt je altijd op Ljubljana Airport, het enige internationale vliegveld van Slovenië. De vliegtijd vanaf Amsterdam Schiphol naar Ljubljana Airport in Slovenië bedraagt 1 uur 45 minuten. Het vliegveld ligt iets buiten het centrum van Ljubljana op ongeveer 26 kilometer ten noorden van de stad. Vanaf het vliegveld ben je met de auto binnen 25 tot 30 minuten in het centrum van de stad.Meer weten over Ljubljana of gewoon eens van gedachten wisselen over de (of andere) mogelijkheden, schroom niet om contact op te nemen. Met jullie wensen en budget gaan wij graag op zoek naar de mooiste bestemmingen en accommodaties en uiteraard corona veilig. Ook nu is er meer mogelijk dan je denkt.


somethingblue@travelcompany.nl of bel even 0653622051 / 0651141249
Comments


bottom of page