top of page
  • Foto van schrijverPetra

Lombardije

Wie Lombardije zegt, zegt mode en  industrieën. Maar achter de rijkste streek van Italië schuilt meer als een wereld van zakendoen. Natuurlijk is er Milaan, later meer over deze modestad en ligt er het Gardameer met de bekende pareltjes Tremosine, Limone sul Garda, Sirmione en Desenzano. Maar Lombardije heeft veel meer te bieden dan dat alleen!

De steden van #Lombardia zijn, op Milaan na, knus en kleinschalig. Ze ademen de sfeer van de Renaissance met hun sierlijke pleinen omzoomd met boogportieken. Als je door hun smalle oude straatjes, struint verrassen ze je zomaar met een van hun vele cortilli, prachtige binnenplaatsjes. of fraaie paleizen, Middeleeuwse pleinen en de Renaissancemonumenten.


In #Lombardije vieren ze de regionale keuken jaarlijks met een culinair feest in Crema. Daar eet je bijvoorbeeld tortelli cremaschi, deegkussentjes gevuld met bitterkoekjes, onder het genot van live muziek en de gevierde wijnen uit Franciacorta, de streek middenin Lombardije. De Milanezen specialiseerden zich in het gerecht Asparagi alla Milanese: een groene asperge bestrooid met Parmezaanse kaas, geserveerd met een spiegelei. Voor de beste vis ga je natuurlijk naar het merengebied. Neem als antipasto de heerlijk zilte rivierbaars die gefrituurd als Pesce Persico wordt opgediend. Of kies voor Alborelle, kleine sardines die je met kop opeet. Vooral bij het Gardameer weten ze deze visjes goed klaar te maken. Als digestiva drink je de heerlijk frisse citroenlikeur uit Limone al Garde.


Lekker op de fiets

Professionele fietsers trainen hier en dat is niet zo gek want hier komt het allemaal samen: lekker weer, een prachtige omgeving en uitdagende hellingen op de vele heuvels en bergen. Wie het liever wat rustiger aandoet kan #fietstochten maken over landelijke weggetjes langs kastelen, sfeervolle dorpjes en meanderende rivieren. Stoppen doe je bij gezellige B&B’s of gastvrije boerderijen op het platteland.


In een landschap van cipressen, olijfbomen en kleurige bloemen vind je het merengebied van Lombardije dat onder andere het meer van Iseo, het Comomeer en het westelijke deel van het Gardameer omvat. In bijna alle meren liggen kleinere en grotere eilanden. Ook het rivierdal van de Ticino is een waar plaatje met weiden en bossen en als bijzonder hoogtepunt een vlinderpad van 500 meter.


Milaan De hoofdstad van Lombardije, #Milaan, is een modestad pur sang. In de Galleria Vittorio Emanuele vind je bijvoorbeeld de oudste Prada-winkel van de wereld, en in de straten rondom deze mooie passage kom je nog veel meer winkels van Italiaanse modehuizen tegen.


Maar er is meer dan alleen de Dom en de naastgelegen Galleria Vittorio Emanuele. Helemaal aan de andere kant van de stad vind je bijvoorbeeld #Navigli. Dit is dé plek waar Milanezen ’s avonds en in de weekenden naartoe gaan om lekker te eten en te drinken. Het kanalenstelsel, waar Leonardo da Vinci nog aan heeft meegewerkt, werd onder andere gebruikt voor de aanvoer van de kolossale stenen die nodig waren voor de bouw van de Dom.


Overnachten

Van luxe hotel tot goedkoop hostel, een breed aanbod is te vinden in de steden van Lombardije. Rondom het Comomeer kan je slapen in achttiende-eeuwse villa’s, het Gardameer biedt juist veel eenvoudige appartementen. Ook in deze streek zijn boeren steeds gastvrijer en is het mogelijk om op de boerderij te slapen in vaak erg comfortabele gastenverblijven. Een mooie ervaring omdat veel boerderijen in de streek als een klein, vierkant fort om een binnenplaats heen zijn gebouwd. Hier geniet je vaak ook van de verse producten van de boerderij. Bijzonder sjiek pak je het aan met een kamer in een kasteel. Kamperen doe je het best rond de Lombardische meren. Hier vind je eenvoudige kampeervelden midden in de natuur, maar ook campings in vakantieparken van alle gemakken voorzien. In de buurt van de steden vind je soms eenvoudige kleine campings.


Ook zin in Italië? Bel ons gerust (06 53622051 of 0651141249) of mail somethingblue@travelcompany.nl voor een bij jou passende vakantie. En uiteraard letten wij erop dat je zo corona veilig mogelijk veilig op reis gaat.
Comments


bottom of page