top of page
  • Foto van schrijverPetra

Ondertussen op Madeira

Na enige oponthoud op Schiphol bij bagage en boarden vertrok ons vliegtuig.. later als gepland.

Ik mag het natuurlijk niet zeggen als reisagent maar ik ben zelf geen fan van vliegen. 😉 Moet wel zeggen dat we een modern toestel hadden (Tap) met luxe stoelen.


In de wachttijd voor de vlucht naar Madeira was er tijd voor iets kouds in een gezellig hoekje gevolgd door een lekkere maaltijd. Een mooie gelegenheid om elkaar een beetje te leren kennen en zelfs ontdekken dat sommigen uit zelfde dorp afkomstig waren en dus gelijk herinneringen konden ophalen.

Op Funchal liep het allemaal zeer vlot en stond de bus al voor ons klaar. Bij aankomst in het hotel, inmiddels 00.45 uur, stond er heel lief iets te eten en drinken voor ons klaar. Hierna waren we wel toe aan ons bed.


Vrijdag ochtend werden we opgehaald door onze gids Renke voor een rondwandeling door het centrum van Funchal. We zijn met onze neus in het Bloemen festival gevallen, de stad is vol (bloemen)versieringen en evenementen. Funchal is een mooi en sfeervol stadje met aan de ene kant uitzicht op de bergen en aan de andere kant de zee.

We sloten de wandeling af in de markt met een fruit proeverij. Zo leuk al die bijzondere vruchten zoals Anona da Madeira 😋


Zaterdag rondrit met onze gids Renke. Als eerste omhoog naar Pico do Areeiro (1818m). Heel apart. We vertrokken met wat bewolking, halverwege was het even wat mistig en ineens waren we boven de wolken in een strak blauwe lucht en een bijzonder landschap.


Na een stop om te genieten van het prachtige uitzicht ging de tocht verder naar Santana (santa Anna) bekend om de puntige witte huisjes met de rieten daken. De bewoners gebruikten de huisjes eigenlijk voornamelijk om te slapen. Vanwege het brandgevaar werd er buiten gekookt en ook de wc was in een apart huisje (klein huisje genoemd😉) ik vond het een beetje vergelijkbaar met de kleine houten huisjes uit het openluchtmuseum in Arnhem. Sommige zijn hier nog altijd bewoond.


Hierna door naar het uiterste punt van Madeira, Ponta da Sào Lourenço met uitzicht aan twee kanten. Verder via Machico. Deze op een na grootste plaats van Madeira heeft een een sfeervol oud stadsdeel en tal van schitterende wandelroutes. Ook hier kleurige bloemenversieringen en zelfs (pas)poppen als bloemenmeisjes. ....Zondag rondrit over de westzijde van het eiland via het vissersdorpje Câmara de Lobos, waar Churchill in de tijd dat hij premier was graag verbleef en schilderde. Via het dorpje Ribeira Brava, wat behoort tot de mooiste en oudste dorpen van Madeira. Met name het kleine historische centrum van het dorp met de prachtige parochiekerk ‘Igreja de São Bento”is erg de moeite waard.


Ribeira Brava, vrij vertaald “wilde stroom” is vernoemd naar de rivier die langs het dorp loopt.

De toch ging verder naarMiradouro do Cabo Girão, voor een werkelijk spectaculair uitzicht.


De lunch was in de buurt van Chão de Ribeira en was een traditionele Espetada. Dat is een spies van laurierhout waaraan rundvlees (ribeye) wordt geprikt en in open vuur (barbecue) wordt gegaard. Het aroma van de laurierstok komt ook in het vlees en maakt het vlees heerlijk mals.


We vervolgden onze tocht richting Porto Moniz, het meest spectaculaire punt van het eiland, met natuurlijke baden, omringd door bizarre lavarotsen. Langs de noordkust, reden wij terug naar het hotel. ....

Maandag was een vrije dag en konden liefhebbers met gids Renke een Levada wandeling maken langs de oude irrigatiekanalen.

Dinsdag stond Monte op het programma,  bekend van de tropische tuinen, maar vooral van de Carros de Cresto. Dit zijn die mandzitjes die langs de vrij stijle weg zo'n 2,5 km naar beneden worden geduwd en getrokken. Wat een geweldige ervaring!! Het gaat best snel en op sommige plekjes is het een tikkie eng maar zooo gaaf. Het is dat het qua tijd niet ging anders was ik beslist nog een keer gegaan.

Hierna ging de tocht verder naar het "adelaarsnest" voor de lunch met spectaculair uitzicht over de Nonnenvallei. Daarna reden wij terug naar Funchal voor een Madeira proeverij bij Bateista, dé Madeira producent van het eiland. Madeira wordt heel anders gemaakt dan gewone wijn en als aperitief gedronken, vergelijkbaar met Port. Een volle dag met veel indrukken en enorm veel lol 😄.


Woensdag met een enorme catamaran de zee op, heerlijk varen en met een beetje mazzel dolfijnen spotten. En we hadden mazzel!! Niet alleen zalig weer maar zelfs meerdere keren een groep dolfijnen. Wat een spectaculair gezicht. Echt wow!

Voor ons gevoel veel te snel 😉 was de tocht voorbij. ''s middags kon iedereen de alweer laatste middag zelf invullen. We hebben genoten op en van het prachtige Madeira!!


www.beleeftsamen.nlComments


bottom of page