top of page
  • Foto van schrijverPetra

Vakantie langs de pelgrim routes

Sinds het jaar 814 trekken elk jaar duizenden langs eeuwenoude paden en vorstelijke steden naar de rustplaats van oa apostel Jacobus in Santiago de Compostella. De Europese traditie van het pelgrimeren was geboren. Er zijn mooie routes als Camino de Santiago, Caminho Portuques, Cammino di Italia, Chemin de France, Irelands wild coast, English walks of Scottish trails. Wat maakt een pelgrimage zo aantrekkelijk? De meeste mensen lopen een pelgrimsroute al lang niet meer vanwege religieuze redenen. Het is voor velen eerder een persoonlijke uitdaging, zoals de avondvierdaagse. Maar dan net iets avontuurlijker. Te voet, per fiets of met de Ebike, elk heeft zo zijn eigen specialiteit. Er is voor ieders wat wils!Santiago de Compostela Miljoenen zijn je voorgegaan langs deze eeuwenoude voetpaden naar Santiago de Compostela. Nog steeds is wandelen de manier bij uitstek, voor een tocht naar Santiago de Compostela. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada.


Caminho Portuques De Camino Portugués loopt van Lissabon naar Santiago de Compostela. Een route van 614 kilometer. Vanuit bv. Porto heb je twee keuzes: de Camino Central (241 km) en de Camino Costal (265 km).Cammino di Italia - De Via Francigena ook wel bekend als de weg naar Rome

De Via Francigena heeft door de eeuwen vele namen genoten, de Via Romea, de Lombardische weg en de weg naar Rome. De Via Francigena is de middeleeuwse weg die het Engelse Canterbury verbond met Rome. De route loopt achtereenvolgens door Engeland, Frankrijk, Zwitserland en uiteindelijk Italië. In het jaar 900 werd deze route voor het eerst beschreven en vandaag de dag is ze een onderdeel van het Europese culturele erfgoed. Jaarlijks trokken tienduizenden pelgrims langs deze route zuidwaarts naar het graf van de apostels Petrus en Paulus in Rome. Terwijl handelswaar en kooplui noordwaarts stroomden, naar de rijke havensteden van Noord-Frankrijk en Vlaanderen. Het is langs de Via Francigena dat Noord-Europese kunstenaars, zoals Dürer en Rubens reisden, om de wonderen van de Italiaanse renaissance te bestuderen. Geen route in Europa was zo belangrijk voor de handel en uitwisseling van kunst en cultuur als de Via Francigena. Vanuit het eeuwenoude Canterbrury trekt de Via Francigena naar de witte kliffen van Dover, waar je het kanaal oversteekt. In Frans Vlaanderen en de Artois loopt de route langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, daarna reist je door de Champagne en de majestueuze middeleeuwse stad Reims. De Via Francigena vervolgt zijn weg naar het zuiden naar de uitlopers van de Jura. Hierna gaat het richting de Alpen en via een hoge pas naar het prachtig gelegen Lausanne. Via de universiteitssteden Aosta en Vercelli door het vruchtbare landschap van de Piedmont. De route volgt de loop van de Po naar het zuiden. Via oude Romeinse heirbanen en de beroemde strade bianche bereikt je Lazio, de vruchtbare streek waar het eeuwige Rome ligt, de eindbestemming van deze ongelooflijk gevarieerde tocht.


Chemin de France

In Frankrijk zijn er meerdere routes, oa. de Weg van Arles, De Arles-route wordt ook wel "Via Aegidiana" (Sint-Gillisweg), "Via Arelatensis" of "Via Tolosana" genoemd. Deze namen zijn gekoppeld aan de aanwezigheid van steden met belangrijke heiligdommen: Arles , Sint-Gillis zorgde voor de enorme welvaart van zijn gelijknamige stad, haven van inscheping richting het Heilige Land in de Middeleeuwen. Toulouse , het kapittel van Saint Sernin, heeft 200 relikwieën bewaard en het graf van zijn martelaar, Saturnin. Andere steden langs de route werden ook bezocht voor de heiligdommen die ze onderbrachten: in Montpellier beschermde de Zwarte Maagd de stad en de handelsactiviteit, in Castres werd Saint Vincent geprezen. In Auch werd Saint Orens vereerd.


Irelands wild coast

Er zijn meer dan 30 nationale bewegwijzerde wegen, goed voor ongeveer 3000 km wandelpaden door heel Ierland. De wegen zijn duidelijk aangegeven met standaard bewegwijzeringstekens: een gele pijl en een lopende man. Er is een ruime keuze aan gedetailleerde kaarten en gidsen voor alle routes. Beroemd zijn de Kerry Way (215 km) rond het zuidwestelijke schiereiland Iveragh, de Dingle Way (179 km), ook in het zuidwesten, en de Wicklow Way (127 km) ten zuiden van Dublin in het oosten. De Europese langeafstandsroute E8 loopt dwars door Ierland, van Dursey Head aan de westkust tot Dublin in het oosten, gedeeltelijk samenvallend met de Kerry Way en Wicklow Way.

Wandelen in Ierland is het hele jaar mogelijk. Ierland heeft geen "recht van overpad" en verwacht op veel plaatsen over (bos) wegen te lopen. Iers weer kan vaak en plotseling veranderen, dus zorg ervoor dat je altijd een regenbestendige jas meeneemt. Waar nodig zijn stijlen en bruggen gebouwd. Wees toch af en toe voorbereid op zeer nat en drassig terrein. Accommodatie is er in alle vormen, variërend van eenvoudige hostels tot luxe hotels, maar ook B & B's en pensions. En natuurlijk zijn er de legendarische Ierse pubs waar je kunt genieten van een pint stout.


English walks

In Engeland zijn er meerdere wandelroutes, we noemen er een paar ...

  • Het Muur van Hadrianus Wandelpad is een officiële langeafstandsroute in het noorden van Engeland. Het pad beslaat 135 kilometer (84 mijl), lopend van Wallsend aan de oostkust van Engeland tot Bowness-on-Solway aan de westkust.

  • De Cotswold Way, in het zuiden van Midden-Engeland. Deze wandelroute biedt prachtig en relatief gemakkelijk wandelen, met veel panoramische uitzichten vanaf de helling van de Cotswold. De route loopt door een gevarieerd, typisch Engels landschap met oude bossen, pittoreske dorpjes, wilde bloemenweiden en beroemde oude nederzettingen.

  • Het South West Coast Path is een officiële langeafstandsroute en is het langste gemarkeerde langeafstands-voetpad in Engeland en Wales. Het strekt zich uit over 1.014 km (630 mijl) van Minehead in Somerset, langs de kusten van Devon en Cornwall, tot Poole Harbour in Dorset.

  • De South Downs Way strekt zich 160 km lang uit langs de glooiende krijtheuvels van de South Downs, een van de belangrijkste krijtlandschappen in Engeland. De wandelroute begint in de historische stad Winchester en eindigt in de Victoriaanse badplaats Eastbourne aan de kust van het Kanaal, naast de witte kliffen van Beachy Head.


Scottish Trails

In Schotland zijn de volgende mooie wandel routes;

  • De West Highland Way is een route van 155 kilometer die loopt van Milngavie, ten noorden van Glasgow, tot Fort William in de Schotse Hooglanden. Dit is een van de officiële ‘Great Trails’ van Schotland. Het pad biedt adembenemende uitzichten tijdens een hike in het hart van de Hooglanden, en staat bekend als een van de klassieke langeafstandspaden van de wereld.

  • De Rob Roy Way is een van de ‘Great Trails’ van Schotland die uitstrekt over 127 kilometer tussen Drymen en Pitlochry. Het pad dankt haar naam aan Rob Roy MacGregor en volgt de sporen en paden die werden gebruikt door deze beroemde Schotse volksheld en balling van de achttiende eeuw. Het pad loopt over de breuklijn die de Hooglanden van de Laaglanden scheidt. De route volgt oude sporen langs rivieren en meren, en klimt over een aantal passen die prachtige uitzichten geven over de omliggende bergen. Voor geschiedenisliefhebbers loopt het pad langs verschillende historische locaties, zoals Romeinse forten en viaducten, crannogs (huizen op meren gebouwd), steencirkels van prehistorische nederzettingen, militaire wegen en bruggen gebouwd door de Britten tijdens de opstanden van de Jakobieten. Daarbovenop dragen locaties van strijden tussen clans en verhalen over de avonturen van Rob Roy bij aan de charme van deze aantrekkelijke wandeling.

  • De Great Glen Way is een van de officiële ‘Great Trails’ van Schotland. Het loopt – over een lengte van 127 kilometer – van Fort William aan de westkust tot Inverness aan de oostkust, dwars door de Schotse Hooglanden. Het pad wordt gewoonlijk gelopen van west naar oost om de sterk aanwezige wind in de rug te hebben.

  • De Speyside Way is een van de ‘Great Trails’ van Schotland en loopt 116 kilometer van Buckie aan de kust van de Moray Firth in zuidwestelijke richting naar Aviemore en Kincraig aan de rand van het Cairngorm gebergte. Voor een groot deel van de route volgt het pad de vallei van de rivier de Spey en lppt het door het hart van de Speyside Whisky-regio.


Wandelen of fietsen - eventueel afgewisseld met stuk per trein - door prachtige Europese landschappen en rijk aan cultuur. Het jaar is nog lang genoeg om vakantie te vieren. Neem daarvoor gewoon eens contact met ons op. Met jullie wensen en budget gaan wij graag op zoek naar de mooiste bestemmingen en accommodaties. Ook nu is er meer mogelijk dan je denkt.


Comments


bottom of page